A német statisztikai hivatal hivatalos közleménye szerint 2010-ben a német gazdaság ismét növekedési pályára állt, s 3,6 százalékkal bővült, ami kifejezetten 2010 tavaszához és nyarához köthető. Tavaly a német gazdaság a háború utáni időszakot tekintve negatív rekordot döntve 4,7 százalékkal csökkent, az idei eredmény viszont az újreegyesítés óta a legjobb.

A beuházások terén 10,7 százalékos bővülés írható jóvá, az építőipar azonban Németországban is igen érzékeny ágazat, e területen bár a válság előtti szinttől még nagyon messze van, 2,8 százalékos az emelkedés. A fogyasztói kiadások szintén emelkedtek, a közösségi 2,2-vel, a magán 0,5-el.

Nem meglepő módon a külkereskedelem továbbra is a német gazdaság motorja. 2008 és 2009 negatív csúcsai után az export 14,2 százalékkal, az import 13 százalékkal nőtt. A pozitív külkereskedelmi egyenleg szintén jótékonyan hatott a gazdaságra.

2010-ben átlagosan 40,5 millió ember volt foglalkoztatva, ez 212.000 ezerre több mint a megelőző évben. Az állami szektor hiánya 88,6 milliárd euró, mely a GDP 3,5 százalékának felel meg, meghaladva ezzel az uniós határértéket (egy évvel ezelőtt 3,0 százalék volt még csak az államháztartás hiánya).

Szektorok szerint az ipari termelés bővült a legjobban:10,3%-kal.  Ennek szinte az ellentétpárja a mezőgazdaság, mely továbbra sem tud talpra állni, 0,3 százalékkal zsugorodott.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethirek.blog.hu/api/trackback/id/tr982578303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása