Egyre valószínűbb, hogy Németországnak meg kell barátkoznia egy újszerű kancellárral, egy már valóban karakteres és küzdő (vagy annak látszó) vezetővel. Láthatóan Merkel felvette a kesztyűt, így az elmúlt napokban, illetve a CDU kongresszuson tőle eddig soha nem hallott keménységben politizált. A vaskancellár lerázta magáról a rozsdát.

 

„Nevünkben a „C” felcserélhetetlen lesz a jövőben” utalt Merkel többször is a Kereszténydemokrata Unió keresztényi mivoltjára (is), ezzel gyakorlatilag már maga is részt vesz Németország második világháború utáni történelmében eddig példátlan őszinteséggel járó vitájában. Ez pedig a bevándorlási kérdés, mely nagyon úgy tűnik, átlépte az ingerküszöböt, így immáron nem számít tabudöntögetőnek kinyilvánítani: ha a bevándorlók asszimilálódni akarnak, németté és kereszténnyé kell válniuk.

 

A karakteres és kemény szólamok mögött persze tudatos politizálódás rejlik, Merkel igen csak lemaradt nem csak a saját pártján belül, hanem a közvélemény-kutatások tekintetében is. Miközben sorról-sorra adják ki az elemző intézetek a hihetetlennek tűnő és minden pozitív előrejelzést megdöntő gazdasági és munkanélküliségi adatokat, Merkel fokozatosan lemaradt a fiatal generáció mögötti „versenyben”, az egykori (nerm is igazán igaz) vaskancellári jelző igencsak berozsdásodni látszott.

 

Amit most igyekszik levetni magáról. A CDU kongresszusán tartott beszédében Merkel hangúlyozta, hogy az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania. „Aki megtanul németül, tiszteli szokásainkat és törvényeinket, az szívesen látott Németországban”.

 

Németországban augusztus óta egy merőben újfajta politika és közbeszéd bontakozódott ki, ahol hosszú idő után először nem tudja a liberális értelmiség tematizálni a közbeszédet. Mindez valószínűleg így is marad egészen addig, amíg Merkel és a CDU/CSU mögött egy erős és gazdaságilag sikeres Németország áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethirek.blog.hu/api/trackback/id/tr232455450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása