Visszafogottan és a tényekre hivatkozva számol be a Die Presse internetes honlapja az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséről. A lap szerint a várakozás nagyon nagy, különösen Erdélyben.

Egyedül Csíkszeredán 10.000 ember van váróslistán márciusig bezárólag, érzékelteti a lap a fokozott érdeklődést. A Kárpát-medencében élő másfél millió külhoni magyar (a számokkal láthatóan hadilábon álló szerzővel most ne bonyolódjunk számháborúba) számára számos előnnyel jár a magyar állampolgárság megszerzése. Románia uniós csatlakozása miatt tömeges bevándorlásra nem kell számítani, ugyanakkor a lap kiemeli, az autonómia kiharcolásakor nagyon jól jöhet a kettős állampolgárok nagy száma, illetve sokat segít az Egyesült Államokba való beutazás, és a munkavállalás szempontjából.

Rétvári Bence – a közigazgatási minisztérium államtitkárát idézve a lap kiemeli, hogy 2011-ben összesen mintegy 250-400.000 kérvényre számítanak. Honosítást az nyerhet, aki magyar származású és beszéli a magyar nyelvet, részletezi a lap.

A magyar könnyített honosítási eljárás nem ismeretlen a térségben, így Románia, Horvátország és Szerbia is bevezetett hasonló törvényt. Szlovák részről a lap megszólította Grendel Gábort, a belügyminisztérium szóvivőjét, aki szerint a minisztérium csak akkor kap információt egy kettős állampolgárról, ha az maga tájékoztatta a minisztériumot erről. Igaz, elvileg ez most még kötelező, de várhatóan megváltoztatják a törvényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethirek.blog.hu/api/trackback/id/tr682564454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása