Egy magas rangú német tiszt szerint döntő összecsapás előtt állnak a német ISAF erők Észa-Afganisztánban. Hans-Werner Fritz a Saarbrücken Zeitung-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, sorsdöntő hetek előtt állnak. „Úgy gondolom, hogy közeledünk egy egyfajta tetőponthoz, de a csúcsra még nem jutottunk fel" - utalt a harcok közeljövőbeni kiújulására. 

Páncélozott német harcjárművek Kunduz térségében. Kiváló terep a gyakorlatozásra.

A következő hetek és hónapok kemény összecsapásokat fognak hozni, mondta Fritz, aki alá 11.500 NATO, köztük 5000 amerikai és 5000 német katona tartozik. A tábornok szerint 2011 döntő év lesz, a lázadók érzik a nyomást a katonákon, ezért várható a felkelők aktivizálódása.

 

A tábornok ismét megerősítette azt az általános német katonai elvet, miszerint a csapatkivonás területén várna a túlzott „optimizmussal”, ugyanakkor a kérdést elsősorban politikainak tartja, a katonai szempontok ez esetben másodlagosak.

 

Mint ismeretes a Bundestag január 21-én tárgyal az afganisztáni mandátum meghosszabbításáról, január 27-én vagy 28-án pedig parlamenti szavazásra kerül a sor. Eközben a kormánykoalíció továbbra sem egységes a kivonásról. A német külügyminiszter, Guido Westerwelle véleménye szerint az első részleges csapatkivonásra 2011 végén kerülhetne sor, a CSU-s védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg azonban még egyáltalán nem beszélne dátumokról, az ellenzéki szociáldemokraták pedig egy konkrét időponthoz ragaszkodnak

 

Németországban tehát egyelőre sokféle forgatókönyv elképzelhető, de egy biztos. Az év őszéig biztosan nem lesz csapatkivonás, de 2012-re is csak bizonytalan találgatások terjengenek a német sajtóban.


Die Welt nyomán.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemethirek.blog.hu/api/trackback/id/tr362564963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása